Gandurile omului arata starea lui duhovniceasca
Parinte, cum se face ca doi oameni vad in mod diferit acelasi lucru?
Toti ochii vad la fel de curat? Pentru ca cineva sa vada curat trebuie sa aiba ochii sufletului sau foarte sanatosi, caci numai atunci are curatia launtrica.
Parinte, de ce uneori aceeasi imprejurare unul o considera binecuvantare, iar altul nenorocire?
Fiecare o explica potrivit cu gandul sau. Orice lucru il poti vedea fie din latura lui buna, fie din latura lui cea rea. (…) Din calitatea gandurilor unui om se vede starea lui duhovniceasca. Oamenii judeca lucrurile potrivit cu continutul pe care il au inlauntrul lor. Daca nu au continut duhovnicesc, trag concluzii gresite si-l nedreptatesc pe aproapele lor. De pilda, daca unul care face milostenii noaptea ca sa nu fie vazut de oameni va vedea pe cineva seara tarziu pe drum, niciodata nu-si va pune gand rau in minte. Insa de l-ar vedea pe acela unul ce umbla noptile spre a pacatui, va spune: Ce monstru, cine stie pe unde umbla noaptea, pentru ca el insusi are astfel de experiente. Sau daca se aude noaptea de la etajul de sus duc-duc, unul care are ganduri bune va spune: Face metanii, in timp ce unul care nu are ganduri bune va spune: Joaca toata noaptea. Daca se aude vreo melodie, unul va spune: Ce psalmodii frumoase, in timp ce celalalt va spune: Ce cantece mai sunt si acestea?.
Va aduceti aminte cum s-au comportat fata de Hristos cei doi talhari care au fost rastigniti impreuna cu El? Amandoi Il vedeau pe Hristos sus pe Cruce, vedeau cum se cutremura pamantul etc. Dar ce fel de gand si-a pus in minte unul si ce fel celalalt! Unul, cel de-a stanga, hulea si zicea: Daca Tu esti Hristos, mantuieste-Te pe Tine insuti si pe noi (Luca 23, 39). Iar celalalt, cel de-a dreapta, spunea: Noi dupa dreptate primim cele cuvenite dupa faptele noastre; Acesta insa n-a facut nici un rau (Luca 23, 41). Unul s-a mantuit, iar ce celalalt s-a osandit.