Cum recunosti un postitor incepator?

Postitorul incepator este primul pe care il cunosti cind se afla intr-o adunare pentru ca el va cauta sa intrebe despre continutul mincarurilor care se pun inainte si astfel va anunta tuturor ca el, el, el posteste!
 
Desi, in zilele noastre postul nu mai este o isprava de admirat: in toate patiseriile, pizzeriile si restaurantele au afisat la vedere un meniu de post. Brinza de post, cirnat de post, inghetata de post. In acest sens, nu sintem cu nimic mai buni decit veganii care au inventat hamburgerul de post.
 
Nu exista nici un alt mijloc de coagulare si consolidare a unui grup mai sigur decit acela de a-l separa de restul lumii prin mincare. Pe criteriu alimentar Dumnezeu a separat poporul iudeu de lumea pagina, iar astazi optiunile de mincare sint folosite cu mare succes in scopuri de marketing.
 
Principiul este simplu: cei care nu maninca produsele X, Y, Z sint buni, superiori, alesi, cu mod de viata sanatoasa (numiti-i cum vreti), iar toti ceilalti sint in intuneric, se imbolnavesc, se ingrasa, traiesc in pacat sau distrug ecosistemul, ucid animale, etc. Aceasta convingere, odata indusa, il impinge pe om intr-o adevarata lupta in numele mincarii, mincare care devine un crez ce exprima ratiuni superioare, salvatoare, globale, absolute, sfirsind prin fanatisme de tip sectar care il separa de familie si prieteni.
 
Psihologia postitorului fanatic este suprinsa genial de Anton Cehov in povestirea Omorul, unde o gospodina evlavioasa ajunge sa-si ucida cumnatul lovindu-l cu fierul de calcat in cap intr-o cearta despre post.
 
Toate aceste excese, fanatisme si rautati care pot surveni pe fondul razboiului ideologic in numele mincarii au fost semnalate de insusi Hristos in Evanghelii, princ replicile legate de nevinovatia mincarii care sint cunoscute tuturor. Deasemenea, Biserica are cel putin 7 canoane de-a lungul istoriei in care indeamna a ne feri de fanatism, postind doar din ratiuni spirituale, pentru infrinarea trupului, dar niciodata postul sa nu devina post in sine si cu atit mai mult, sa nu devina motiv de competitie si mindrie.
 
Cea mai sigura cale spre un post bineplacut este aceea de a tainui postul, de a fi senin, bun cu ceilalti si de a evita discutiile despre mincare care descopera celorlalti nivelul ascezei tale. In acest fel nu doar ca veti evita tensiunile acasa si la locul de munca, dar veti posti un post placut lui Dumnezeu.
 
Pr. Savatie Bastovoi, Sursa antiparenting.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *