Ce inseamna sa fii nasa?
Totul s-a intimplat atit de repede. Prietena mea Sandy m-a sunat tocmai din Florida si m-a intrebat daca accept sa fiu nasa de botez la cel de-al doilea copil, un baietel nou-nascut.
Nasa! O onoare atat de mare! Eram flatata, deoarece inca nimeni nu ma rugase sa fiu nasa.
– Desigur,, am raspuns fara sa mai ezit.
– Nu te grabi cu raspunsul,, mi-a zis Sandy. -Sa fii nasa este o mare raspundere. Gindeste-te o zi, doua, sau chiar roaga-te.
– Nu vorbi prostii,, am ris eu., Vreau sa fiu nasa lui Josh.
Totusi, in sufletul meu aparuse o indoiala, si am inteles, ca dupa acea discutie telefonica, in sufletul meu a aparut ceva nou, un sentiment necunoscut. In calitate de mama a doi copii, stiam perfect, ce inseamna sa fii parinte. Insa, sa fii nasa-era ceva nou…
Și atunci am inteles. Nu aveam nici cea mai vaga idee ce inseamna sa fii nasa. Ce spunea Sandy despre responsabilitate, era evident, o facea de dragul copilului sau, insa asteptarile ei erau mari…Dar ce anume astepta?
Și atunci mi-am amintit de nasa mea, prietena cea mai buna a mamei. Familiile noastre traiau la mii de km distanta. Uneori, ne mai intilneam, insa ea mi-a ramas in amintire ca o femeie draguta si foarte prietenoasa. Cind eram adolescneta, ea imi trimitea cadouri de Craciun, uneori o papusa, alteori o carte. Totusi nu pot sa-mi amintesc nimic din actiunile ei, ceva ce ar caracteriza-o ca nasa mea.
Deja, cale intoarsa nu-i, asa sau altfel i-am raspuns deja Sandei.
-Doamne, am soptit eu, invata-ma sa inteleg ce inseamna sa fiu nasa.
In urmatoarele zile am cules toata informatia cu referire la ce inseamna sa fii nasa si am vorbit cu prietenii care sint nasi la rindul lor, si am aflat multe lucruri interesante.
Traditia de a fi nas in crestinism este una foarte veche, si dateaza inca din primele secole ale crestinismului cind crestinii erau prigoniti, iar durata vietii era mult mai mica.
Și chiar daca in zilele noastre, nu mai sintem prigoniti, se poate spune, ca educatia si dezvoltarea copiilor nostri este mai influentata ca niciodata de efectul crescator al divorturilor, al materialismului distrugator, al parintilor mereu ocupati cu serviciul, al consumului de alcool, al problemelor psihice, al lipsai de control, al violentei emotionale si psihice, al pornografiei promovate prin intermediul televiziunei si al filmelor.
Prin alte cuvinte, copii de astazi au nevoie de ajutor, iar rolul nasilor este unul foarte important, dat fiind faptul ca ei sint ca niste insotitori ai copilului botezat pe acest drum al vietii, si ei sint ,,garanti,, ca copilul va creste intr-o strisa legatura cu Dumnezeu prin credinta proprie, salvatoare in Hristos.
Din pacate, sint unii nasi care accepta rolul lor, ca semn de recunostinta sau respect fata de prietenii lor.
Dar devenind nas/a de botez trebuie sa constientizam ca aceasta nu inseamna doar cadouri cu prilejul zilei de nastere, dar mai important sint rugaciunile pentru sanatatea acestuia, initierea in conceptele de credinta, grija ca acesta sa devina cu timpul un bun crestin, care frecventeaza Biserica lui Hristos.
Acum, cind avem o idee mai buna a ceea ce inseamna sa fii nas/nasa, cred ca veti fi de acord ca alegerea lor devine o intrebare de-a dreptul una foarte serioasa. Fie ca sintem nasi sau nu, trebuie sa intelegem ca acest rol este de mare raspundere, dat fiind ca nasii trebuie sa fie ei insasi un bun exemplu de crestini si sa mentina o strinsa legatura duhovniceasca cu cei pe care trebuie sa-i indrume mereu in dreapta credinta si fapte bune.
sursa pravmir.ru/chto-znachit-byt-krestnym-1/