Cum sa ierti un om rau?

Daca iubiti pe cei ce va iubesc pe voi, ce rasplata asteptati? Oare nu si paganii fac asa? Dar Eu va zic: iubiti pe vrajmasii vostri. Aici este examenul iubirii.
 
Cine sant vrajmasii nostri? Nu cei care ne sparg apartamentul, nu cei care ne-au furat masina, nu cei care vin cu sabii asupra tarii noastre. Vrajmasii nostri sant cei pe care noi singuri ni-i facem. Sant oamenii despre care noi avem o parere proasta, oamenii care ne tulbura prin prezenta lor, prin cuvintele lor, prin felul lor de a fi. Oamenii despre care noi spunem: Lasa-ma, ca m-am saturat de el! Aici trebuie sa incepem lucrarea dragostei. Cum? Iarta! Nu pot sa-l iert, pentru ca este mandru. Dar tu cum esti? Iarta! Iertarea este semnul cel mai graitor si piatra de temelie pe care se zideste mai tarziu dragostea.
 
Dumnezeu, cand S-a pogorat in lume, mai inainte ne-a iertat, ne-a iertat pentru ca L-am tradat in Rai, ne-a iertat pentru ca ne-am indepartat de poruncile pe care ni le-a descoperit prin proroci, ne-a iertat pentru ca nu L-am primit pe Fiul Sau, ca L-am rastignit. Pentru toate ne-a iertat. Ne-a iertat, pentru ca ne-a iubit. Și noi suntem datori sa raspundem cu aceasta dragoste.
 
Sa iertam, pentru ca nu este cu neputinta. Nu este cu neputinta sa iertam pe acest om pacatos din fata noastra. Pentru ca Insusi Dumnezeu l-a iertat. Aceasta este cugetarea cea mai de folos. Aceasta este raportarea pe care trebuie sa o avem fata de aproapele nostru. Inainte de a-l judeca eu trebuie sa ma intreb cum il judeca Dumnezeu pe el. Și cum il judeca? A murit pentru el! Dumnezeu l-a iertat. Vin oameni cu intrebari de genul: Oare credeti ca pe verisorul meu, care a facut asa si asa, poate Dumnezeu sa-l ierte? Cand a murit pe cruce, a aratat ca l-a iertat. Problema lui este: ce va face el mai departe, va primi aceasta iertare? Va raspunde acestei iertari?
 
Cum raspundem noi iubirii lui Dumnezeu si iertarii pe care ne-o daruieste? Iertand pe aproapele nostru. Dumnezeu n-a voit nimic altceva de la noi in schimb pentru dragostea pe care ne-a dat-o, pentru iertarea pe care ne-a dat-o, ci a voit ca si noi, fiecare la randul nostru, sa facem acelasi lucru cu aproapele nostru. Daca este sa ne asemanam cu Dumnezeu in ceva, aceasta este puterea de a ierta. Puterea de a ierta este insusire dumnezeiasca. Iertand celor ce ne gresesc, ne facem partasi la dragostea cu care iubeste Dumnezeu lumea¦
 
Cum sa ierti un om rau? Cum sa ierti un om care te necajeste? Aducandu-ti aminte de Dumnezeu. Aducandu-ti aminte de Cel care a murit pentru el. Aducandu-ti aminte ca si tu ai nenumarate datorii. Aducandu-ti aminte de oamenii dragi tie, de felul in care te porti cu ei.
 
Și daca Dumnezeu a murit pentru noi pe cand noi inca eram pacatosi, cum spune Apostolul Pavel, cine santem noi ca sa-l judecam pe aproapele nostru? Acestea avandu-le in minte, vom capata si indrazneala necesara pentru rugaciune, si pentru aceasta indrazneala vom primi de la Dumnezeu si raspunsul cererii noastre.
 
Parintele Selafiil, duhovnicul nostru de la Noul Neamt, repeta obsedant aceste cuvinte simple ale Evangheliei, cuvinte pe care le-au repetat Mantuitorul si mai ales Sfantul Evanghelist Ioan in Epistolele sale, in Evanghelia sa. Toata nevointa Parintele Selafiil o concentra aici: Iarta, ca si Dumnezeu sa te ierte. Cand ajungi seara, spune: Doamne, iarta-mi tot ce am gresit eu azi cu cuvantul, cu lucrul si cu gandul ca un om, iarta pe toti parintii si fratii si ma iarta si pe mine pacatosul! Uita-te in inima ta si daca vezi ca ai vreo manie asupra cuiva, iarta, ca sa nu te culci manios. Și daca ai iertat, poti sa-I spui Domnului: acum si Tu iarta-ma, pentru ca eu i-am iertat, ca Tu ai zis¦
 
Unii spun: Este atat de simplu? Da, este atat de simplu, dar pentru aceasta simplitate trebuie sa ne ostenim si sa veghem in toate zilele vietii noastre si in orice clipa, pentru ca oricand vedem ganduri care se ridica impotriva aproapelui, care ne tulbura, ne nemultumesc, dar de indata ce le-am vazut, sa ne intoarcem catre Dumnezeu si sa-I spunem: Iarta-ma, Doamne, si iarta si pe aproapele meu, pentru ca eu l-am iertat!
 
Aceasta este simplitatea Evangheliei, aceasta o gasim si in rugaciunea Tatal nostru. Mantuitorul, cand a fost rugat sa ne invete cum trebuie sa ne rugam, ne-a invatat sa cerem iertare pentru gresalele noastre asa cum noi iertam gresitilor nostri. Daca facem aceasta nevointa, avem nadejde de mantuire. Și daca mantuirea ni se da astfel, ce altceva ne mai poate interesa in lumea aceasta, ce mai are rost?
 
Dumnezeu sa ne ajute, sa ne dea aceasta vedere si harul Sau, ca sa judecam pe aproapele nostru ca pe noi insine, sa-l iertam ca pe noi insine, sa-l iubim ca pe noi insine. Caci pentru aceasta a venit Dumnezeu pe pamant si doar in acest fel putem raspunde iubirii Lui pe care a revarsat-o si o revarsa pururea asupra noastra si asupra lumii intregi.
 
Din Ieromonah Savatie Bastovoi, A iubi inseamna a ierta, Editura Cathisma, p. 74-76

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *