Cuvintele pot fi cel mai bun medicament pentru rana sufletului
Binecuvantati pe cei ce va blestema! (Luca 6, 28). Sa nu iasa din inima voastra blesteme, sa nu credeti in ele! Impliniti porunca Domnului si daruiti binecuvantari celor care va blestema (nu este fatarnicie, ci lupta, smerenie). Si nu doar atat, ci spuneti-i vrajmasului vostru cuvinte frumoase! Nu-l osanditi, nu vorbiti despre el dispretuindu-l, jignindu-l, caci acest lucru nu este bun pentru sufletul vostru.
Sfantul Ioan Gura de Aur ne sfatuieste: Nu folosi nicicand pentru vrajmasul tau cuvinte jignitoare, ci pomeneste-i mereu numele, vrednicia s.a. Cuvintele acestea vor fi cel mai bun medicament pentru rana sufletului, pentru ca daca gura ta ii rosteste numele, atunci sufletul va urma gura, va fi invatat de gura. Si, incetul cu incetul, se va adapta din ceea ce aude, si se va impaca cu vrajmasul lui (Omilia I la David si Saul).
De asemenea, este vrednic de consemnat ceea ce afirma astazi psihologia, afirmatie pe care Sfantul Ioan Gura de Aur a facut-o cu aproape 1600 de ani inainte: Este interzis sa spui chiar si in gluma, de exemplu: nu pot, pentru ca din gura cuvantul trece in suflet si devine experienta. Subconstientul crede ceea ce aude si nu ceea ce este adevarat.
Din Arhimandrit Vasilios Bacoianis, Nu te mai suport!, Arta impacarii cu tine insuti si cu ceilalti,Editura de Suflet, Bucuresti, 2011, p. 94-95