Sfantul Grigorie de Nazians – 25 ianuarie
Sfantul Grigorie de Nazians este cinstit astazi – 25 ianuarie de Biserica Ortodoxa.
Sfantul Grigorie de Nazians s-a nascut la Nazianz, ca fiu al episcopului cu acelasi nume al acestui oras din Asia Mica.
A facut multe calatorii pentru a se instrui si o vreme l-a urmat in singuratate pe prietenul sau, Sf. Vasile cel Mare. A devenit calugar, apoi a fost sfintit preot (cca. 360), apoi episcop de Sasima (372) si a devenit, pentru scurt timp, arhiepiscop al Constantinopolului (din 379). Dar din cauza gruparilor rivale care sfasiau Biserica sa, din anul 383 s-a retras la Nazianz, unde a ramas pana la moarte, dedicandu-se rugaciunii si lucrarilor teologice. Pentru marea si adanca sa invatatua si pentru elocventa cu care o impartasea, a fost numit "Teologul".
Sfintele Moaste
O parte din capul Sf. Grigorie Teologul se afla la Manastirea Slatina din judetul Suceava , fiind adusa de la Constantinopol de catre domnitorul Alexandru Lapusneanu. El a fost asezat intr-o racla ferecata cu argint si cu pietre scumpe, dupa cum spune cronicarul Ion Neculce.
In timpul primului razboi mondial, mai multe racle cu moaste de sfinti (printre care si racla cu moastele Sf. Grigore) au fost duse la adpost in Rusia tarista, odata cu tezaurul Romaniei. Abia in 1956, URSS-ul a restituit Romaniei o mica parte din tezaur, printre care si raclele cu moastele sfintilor. Raclele cu moastele si celelalte obiecte de cult de pret au fost duse insa la Muzeul National de Arta din Bucuresti, iar in urma interventiei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, racla cu moastele Sfantului Grigorie Teologul a fost readusa la 12 februarie 2001 la Manastirea Slatina.
Sfantul Grigorie de Nazians a scris poeme teologice, istorice si autobiografice, notabile prin inspiratia vie din epoca, meditatia filozofica asupra vietii, apropiata de cea a poetilor elegiaci ne-crestini.