Sfantul Grigorie de Nyssa – 10 ianuarie
Sfantul Grigorie de Nyssa s-a nascut la Cezareea (Capadocia), in anul 335, din parinti crestini. A facut parte dintr-o familie numeroasa, dar, spre deosebire de ceilalti noua frati, el s-a dovedit a fi inclinat spre o viata lumeasca, voioasa, zgomotoasa: prefera vanatoarea, festivitatile, grupurile vesele in locul studiului si exercitiilor de pietate.
Fiind sfatuit de fratele sau, Sfantul Vasile cel Mare, si de sora sa, Sfanta Macrina, a renuntat la modul gresit in care si-a trait viata si dups un timp, in care a predat retorica in scoli particulare, a parasit totul si s-a dus alaturi de fratele sau, care impreuna cu prietenul lor Grigore de Nazianz se retrasedera in singuratate, pentru a se dedica studiului operelor lui Origene si ale lui Metodiu din Olimp.
Sfantul Grigorie de Nyssa a scris primul tratat despre desavarsirea crestineasca: "De virginitate" (Despre feciorie). Dupa impartirea Capadociei in doua provincii, decisa de imparatul Valens, Sfantul Vasile l-a desemnat pe fratele sau Grigorie Episcop in Nyssa. Aici a avut parte de ostilitatea arianilor.
A fost trimis in exil, in anul 376, iar dupa doi ani a fost rechemat si repus in drepturi. A participat in anul 381 la Conciliul ecumenic convocat de Teodosiu.
Parintii participanti la Conciliu au admirat pregatirea sa filozofica si teologica, si l-au numit "columna a dreptei credinte".
In anul 394 este prezent la un alt Sinod ecumenic tinut la Constantinopol. Au ramas celebre predicile sale in care talmaceste Sfanta Scriptura dar si discursurile funebre pentru personalitatile mai de vaza din timpul sau.
Sfantul Grigore de Nyssa este cunoscut prin faptul ca in rezolvarea diferitelor probleme de filozofie si teologie a cautat sa afle raspunsurile care erau in perfecta armonie cu credinta crestina si in acelasi timp raspundeau cerintelor ratiunii umane.
Se crede ca a trecut la Domnul in anul 395.
Sfantul Grigore de Nyssa, alaturi de fratele sau Sfantul Vasile cel mare si prietenul sau, Grigore de Nazianz, formeaza in cadrul parintilor greci ai Bisericii grupul parintilor capadocieni.