Viata ne aseaza pe toti in genunchi…

Viata ne aseaza pe toti in genunchi, mai devreme sau mai tarziu. Ce am simtit o sa stiu doar eu si Dumnezeu. Invat sa iubesc pana la cer si inapoi.
 
Iti trebuie timp pentru cele mai multe lucruri din viata: sa ridici o casa, sa inveti o meserie, sa faci o mancare. Și totusi, timpul este inutil pentru cel mai important lucru in viata: intalnirea cu sinele, sa stii cine esti dincolo de sinele de suprafata, de numele tau, de povestea ta.
 
Sanatatea (fizica, psihica si spirituala), este printre cele mai mari daruri ale vietii. Lipsa umorului este nociva pentru sanatate si fericire. Gandurile sunt lucruri vii, fascicule mici de energie. Calitatea gandurilor determina calitatea vietii. O minte puternica, disciplinata, cultivata zi de zi, poate face miracole. Gandurile sunt cele mai valoroase comori personale ale fiecaruia. Ele ne ajuta sa traim viata plenar sau sa ne innegrim cu propria cenusa existentiala. Gandurile depasesc orice granita si cine isi stapaneste mintea, stapaneste, de fapt, lumea. Mintea noastra este asemenea unei gradini si pentru ca aceasta sa infloreasca, trebuie sa o hranim zilnic. Oamenii de stiinta afirma ca, intr-o zi obisnuita, fiecaruia dintre noi ne trec prin minte in jur de 60.000 de ganduri. Dintre acestea, noi oferim valoare doar unora dintre ele. Gandurile de peste zi ne definesc si ne formeaza imaginea de sine, iar noi ne vom simti dupa modul in care gandim: frumosi, urati, sanatosi, dinamici, lipsiti de entuziasm¦ Voia buna aduce lumina in cuget si il umple de o seninatate netulburata si perpetua. Un gand in stadiu incipient e ca un embrion: incepe prin a fi cat un sambure, apoi creste constant pana capata viata proprie. Gandirea care nu este inradacinata in constiinta ajunge egoista si disfunctionala. Inteligenta lipsita de intelepciune este chiar distructiva.
 
Faptele vorbesc atat de tare, incat cuvintele nu se mai aud. Situatiile de criza sunt o ocazie minunata de a ne cunoaste cine suntem cu adevarat. Presiunile pot duce la performante mai bune, asa cum diamantele se formeaza la presiuni uriase. Cand iesim din starea de bine, de confort apare oglinda adevarului in care vedem cine suntem cu adevarat. Esecul este un factor esential pentru dezvoltarea personala. El ne testeaza si ne deschide calea spre intelepciune, spre crestere; personal, profesional sau spiritual. Crestere interioara, simtiri si sensuri psihice, apropiere de Dumnezeu, atentie fata de semeni sunt cateva din beneficiile esecului. Singura modalitate de a ne face mai buna si mai frumoasa ziua de maine este sa constientizam greselile de astazi. Ne putem trezi in fiecare dimineata cu resurse nelimitate de energie si entuziasm, daca ne cunoastem menirea in viata. Lucrurile bune sunt atrase de cei care fac bine, iar cand daruim tot talentul si devotamentul muncii noastre, de fapt, ne asiguram o experienta mai bogata a vietii, mai fericita si mai plina de sens. Depaseste standardele. Desprinde-te de multime. Da tot ce ai mai bun. Pasiune.
 
Punandu-ne din cand in cand in pielea celuilalt, cu trecut si dureri, cu rani si raceala, incepi sa simti iertarea, compasiunea, impacarea. Nu vedem lumea asa cum e ea, ci asa cum suntem noi. Adica intelegem lumea din jurul nostru prim prisma temerilor, limitarilor, falselor ipoteze si prejudecatilor pe care le avem. Pacatele le-am spovedit. Odata limpezit geamul prin care vedem lumea, vor aparea ganduri, convingeri, realitati noi. Armonie. Nu trebuie sa luam mereu ceva de la viata si de la ceilalti, ci sa oferim. Singurul lucru pe care-l luam cu noi la finalul vietii este constiinta, de aceea se cuvine sa o lasam sa ne ghideze si sa o spalam in apa vie a Duhului Sfant. Ea ne va dicta ca menirea noastra in viata este sa-i ajutam, sa-i mangaiem pe altii, intr-un fel sau altul.
 
Chiar si in cea mai inacceptabila si dureroasa situatie exista ascuns un bine profund, iar in fiecare dezastru o samanta de lumina. Au existat de-a lungul istoriei o multime de oameni care, confruntati cu boli grele, inchisoare sau moarte, au acceptat ceea ce la prima vedere era de neacceptat si astfel au gasit linistea care depaseste orice intelegere. Tocmai acceptarea inacceptabilului este cea mai mare sursa de bucurie. In ce relatii esti cu moartea? Sigur stii ca o sa mori, dar acest adevar ramane un simplu concept mental  pana te intalnesti prima data cu moartea: un accident, o boala, moartea cuiva apropiat, moartea intra in viata ta ca o constientizare a propriei mortalitati. E bine sa accepti natura trecatoare a tuturor formelor de viata si vei simti impacare si liniste.
 
Fiecare moment al vietii noastre este o minune, fiecare zi din viata noastra este un dar de care trebuie sa ne bucuram neincetat. Cuvintele, gandurile, actiunile, gesturile pe care le facem determina viata pe care o traim. Traieste prezentul, indiferent de ora pe care o arata ceasul. Tine minte, nu exista zi lipsita de importanta. Astazi este cea mai frumoasa zi din viata ta. Și maine mai frumoasa ca cea de astazi. Și poimaine. Și tot asa. Zilele devin saptamani, saptamanile se transforma in luni, iar lunile in ani si, chiar fara sa-ti dai seama, ajungi in Varf. Nu uita ca schimbarile pozitive se intampla lent, pas cu pas, delicat, frumos. Marile salturi pozitive ale lumii au fost facute prin pasi marunti, constanti, care au rezistat testului timpului. Profunzimea fiintei tale cauta linistea. Zgomotul exterior il auzim in viata cetatii. Zgomotul interior sunt gandurile. Citeste! Roaga-te! Contempla o icoana! Priveste natura! Spala mintea si invata de la natura ce inseamna linistea. In acea balada dulce va vorbi Dumnezeu¦ Și mie, si tie.
 
Hrisostom Filipescu
 
hrisostomfilipescu.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *