Zece porunci are intelepciunea: de 10 ori sa taci si o data sa vorbesti si atunci putin

Cuvantul nebun este un cuvant interzis. Cine zice fratelui sau nebunule se pedepseste cu matca focului. De ce? Fiindca si numai simpla alunecare a acestui cuvant in obrazul unui om este in stare sa-i desfigureze fizionomia mintii.
 
Este cunoscuta experienta mai multor insi care au organizat odata urmatorul complot psihologic: si-au ales victima si s-au prezentat, pe rand, la intervale neregulate si-au inceput a se nedumeri inaintea omului: Ce-i cu tine, parca te-ai schimbat cumva! Si s-au dus. Alta data, al treilea ii spune marea sa uimire, ca-l gaseste asa de schimbat si nu indeajuns normal. Urmatorul il gaseste cu totul curios la minte. Si asa si ceilalti, pana cand ultimul i-a propus sa se duca la un spital de boli nervoase si sa-si repare deranjurile la minte. Si biata victima, pierzandu-si treptat linistea si nestiind capcana, a ajuns la nebuni. A trebuit sa vina apoi toti ca sa-si descopere complotul si cu mare greutate i-a revenit omului mintea la loc. Adevarul abia a putut limpezi mintea zapacita sistematic de minciuna.
 
Cuvintele interzise orienteaza gresit sau dezorienteaza. Deci, trebuie sa fii mai presus de cuvintele oamenilor: sa nu te atinga nici lauda, nici ocara din ele. Cuvintele sunt fiinte vii, capabile sa faca treaba la care au fost trimise. Si fiindca sunt fiinte vii, viata din viata, pe cel care le-a creat ele-l insotesc pana la judecata de apoi, ca niste copii ai lui, cu toate consecintele lor. Marturisirea lor cu pocainta mai poate schimba situatia. Taina pocaintei este o judecata milostiva. Aici, ce opreste aceasta nu mai ajunge la cealalta. Zece porunci are intelepciunea: de 10 ori sa taci si o data sa vorbesti si atunci putin.
 
Din Parintele Arsenie Boca mare indrumator de suflete din secolul XX, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2002, p. 77-78

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *